Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Sensasjonsmeldinger i Oslo-pressen, 12.11.1949

Sensasjonsmeldinger i Oslo-pressen om forholdene ved Digene’s pleiehjem i Hedalen.

Påstandene reduseres til bagateller.

Fakta

Datering:
1949-11-12
Perioder:
Før HVPU-reformen

Valdres Fagernes

        Det var en svær sensasjonsnyhet i Oslo-pressen og andre aviser om at det skulle være så slette forhold Erik Digenes pleiehjem i Hedalen. Etter det ”Morgenposten” beretter ble det foretatt nattinspeksjon hos Digene av forsorgsforstander Jul Kvale og frk. Caspersen. Deres beretning går ut på at pasientene lå på stabburet, i fjøset og noen på loftet. Ingen av dem hadde alminnelige sengklær, bare skitne filler; som overhodet ikke kunne gi et menneske inntrykk av at det var en seng det lå i. Det ble sendt rapport til de respektive myndigheter, bl.a. til sinnsykeinspektør dr. Lofthus, som foretok ny inspeksjon. Han har gitt en innstilling der det bl.a. heter ”at gården Digene hører til de bedre pleiehjem”. Han rår videre til – da det er vanskelig å skaffe pleieplass – at pasientene blir hos Digene.De påtalte ting har Digene nå rettet på. Han forteller at halvparten av pasientene kan en snakke med, og de sier at de ikke vil flytte.
        Vår medarbeider spør Andreas Digene om det var på grunn av at de drev og malte at pasientene lå i fjøset og på stabburet og loftet.
        - Det lå ingen i fjøset, svarer han. På stabburet lå det tre stykker. Denne inspeksjonen var i august, og da var det jo ikke kaldt. De andre lå i sine senger. Vi drev den tid og malte og lakkerte.
        - Hvilken tid på natta kom inspeksjonen da de var der andre gangen?
        - De kom ikke om natta. Klokken var 20.30 og mor var da i fjøset, svarer Andreas Digene.
        Som en vil se, ser det ut som mye er overdrevet i denne saken. Distriktslægen har også uttalt seg rosende om hjemmet. Pasientene er også i godt hold, sier legene.
        Vi spør også Erik Digene hva han synes om denne historie.
        - Det er en svær påkjenning for meg, sa han. Jeg har drevet dette hjemmet i 30 år, og forsøkt å gjøre det så godt som mulig for de syke, så dette var vondt, sa han.
        - Men da får De trøste Dem med at dr. Lofthus gir pleiehjemmet den attest at det er av de bedre, svarer vi.
        At diakon Erik Digene og hans frue og sønner har vært energiske og dyktige til å slite med disse ulykkelige, er hevet over enhver tvil. Det er sjelden å treffe på et hotell som er finere opp-pusset enn det er hos Digene. At det skulle være noe å kritisere at noen lå på stabbursloftet er ufattelig. Det er jo alminnelig både i Valdres og Hallingdal å ligge på stabburet om sommeren, og det vakre nye stabbursloftet hos Digene kan selv en prinsesse være fornøyd med. Digene ønsker nå bare at det blir ro i denne saka.
                                                                                            Osw. G.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Sensasjonsmeldinger i Oslo-pressen, 12.11.1949

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.